Preskočiť na hlavný obsah

Príspevky

Zobrazujú sa príspevky z dátumu október, 2005

Predmetové adresáre: Yahoo

Yahoo je jeden z najznámejších a najviac využívaných adresárov. Je charakteristický prepracovaným formulárom na pokročilé vyhľadávanie (boolova logika, čas, doména, formát, filtrovanie nevhodného obsahu, krajina, jazyk, zobrazenie výsledkov). Zaujímavosťou je obmedzenie vyhľadávania na zdroje s licenciou Creative Commons (cc).Ďalšou vyníkajúcou službou je možnosť personalizovať vyhľadávanie . Yahoo pozostáva z 15 hlavných kategórií. Najaktuálnejšie informácie o zdrojoch v konkrétnych kategóriách sú používateľovi dodávané pomocou technológie RSS.

Predmetové adresáre: Open Directory

Open Directory je najrozsiahlejší ľuďmi spravovaný predmetový adresár. Funguje na báze dobrovoľníkov (k dnešnému dňu takmer 71 000), ktorí pravidelne pridávajú zdroje do konkrétnych kategórií. Adresár zahŕňa 16 hlavných kategórií, ktoré sa dajú ďalej prezerať alebo v nich vyhľadávať prostredníctvom jednoduchého a pokročilého vyhľadávania. Pokročilé vyhľadávanie sa obmedzuje iba na určenie konkrétnej kategórie a používateľa (v prípade stránok určených pre deti a mládež).

Predmetové adresáre: LookSmart

LookSmart poskytuje vertikálne vyhľadávanie v 13 kategóriách a vyhľadávací stroj podporujúci jednoduché vyhľadávanie. Adresár sprístupňuje zdroje usporiadané do kanálov - všetko, články, spoločne využívané stránky, web, noviny. LookSmart je prepojený na Furl, známe "social bookmarking" rozhranie na prácu s obľúbenými zdrojmi (záložkami).

Google

Google je najintenzívnejšie oceňovaný a najviac využívaný prieskumový stroj, ktorý ponúka nespočetné množstvo nadstavbových služieb a aj personalizované rozhranie.

Google Directory

Google Directory je známy predmetový adresár triedený do 16 hlavných kategórií. Používateľ môže obmedziť výsledky definovaním preferencií (jazyk, filtrovanie zakázaného obsahu, počet výsledkov na stranu). Pri prezeraní kategórií, subkategórií máme za názvom každej položky počet zdrojov. V rámci kategórií vyhľadávame pomocou jednoduchého vyhľadávania.