Preskočiť na hlavný obsah

Príspevky

Zobrazujú sa príspevky z dátumu apríl, 2006

Prieskumové stroje: Trexy

Vannevar Bush pred viac ako 60 rokmi hovoril vo svojom článku " As we may think " o vytvorení kolektívnej pamäte zaznamenávaním ciest pri vyhľadávaní informácií. Presne na tomto princípe funguje Trexy. Pomocou tohto nástroja už nikdy nebudete musieť krvopotne hľadať tie isté informácie. Trexy ukladá vaše chodníčky ("trails") k relevantným zdrojom. Umožňuje prezerať si, ako vyhľadávajú konkrétne informácie iní používatelia, ale aj vyberať si vyhľadávacie nástroje, v ktorých Trexy nájde zadané kľúčové slová.

WLSA: Windows Live Search Academic

WLSA je určený predovšetkým pre akademickú obec. Vyhľadáva najaktuálnejšie informácie z voľne dostupných odborných zdrojov (časopisy, zborníky). V súčasnosti sprístupňuje informácie z oblasti informatiky, fyziky a elektrotechniky. V pravej časti obrazovky je abstrakt, v ktorom sú hľadané kľúčové slová zvýraznené žltou farbou. Okrem abstraktu si môžete prezrieť aj záznamy v rôznych formátoch. V ľavej časti obrazovky sú výsledky vyhľadávania. Môžete si nastaviť spôsob ich radenia podľa rôznych kritérií. Na obrázku sú výsledky zoradené podľa relevancie. Okrem toho je tu aj škála, na ktorej si nastavíte rozsah zobrazovaných popisných informácií o nájdenom zdroji. Medzi najväčšie výhody WLSA patrí jeho efektívnosť. Relevantné informácie nájdete pomocou kvalitných abstraktov a nemusíte pritom vôbec opustiť obrazovku vyhľadávača. pošli do vybrali.sme.sk

Iné: NEWzingo, TECHzingo, BUZZingo

NEWzingo , TECHzingo a BUZZingo sprístupňujú "mraky tagov" (tag clouds). Prvý nástroj generuje tagy z najaktuálnejších správ z Google-u. TECHzingo vytvára tagy z informačných zdrojov v oblasti technológií. BUZZingo je určený pre milovníkov bulváru a zobrazuje najnovšie informácie v podrobnejších kategóriách (obrázky, herci, filmy, šport atď.).

Prieskumové stroje: ZoomInfo

Potrebujete vyhľadať informácie o konkrétnych ľuďoch a firmách? Ak pracujete vo výskume, či v oblasti konkurenčného spravodajstva, ľudských zdrojov a pod., ZoomInfo určite využijete. Zosumarizuje všetky dostupné informácie a zobrazí ich vo forme štruktúrovaného prehľadu. Využíva na to technológie analýzy jazyka a umelej inteligencie. Chcete, aby vás ostatní našli? Zaujímate sa o nejakú pozíciu? Po registrácii bude váš profil zaradený nielen do databázy ZoomInfo, ale ho aj vyhľadá Google. Pre náročnejších je k dispozícii PowerSearch, ktorý poskytuje omnoho viac funkcií a kritérií na vyhľadávanie (nie je však zadarmo).

Prieskumové stroje: DumbFind

"the most searchiest search engine on the web" dumb find je zaujímavý tým, že pozostáva z dvoch polí na definovanie dotazu: kľúčové slová a súvisiace tagy. Výsledky (web, aktuality), ktoré sa vám vrátia, sú potencionálne presnejšie. Zobrazujú sa vo forme zoznamu, ktorý obsahuje nielen odkaz na sídlo, ale aj na konkrétne stránky v rámci sídla. Prehľadnosť podporuje aj zoznam zhlukov súvisiacich tagov. RanDUMbizer je jednoduchý nástroj, ktorý vyhľadá po zadaní URL stránku, ktorá je jej podobná. Vyhľadávanie si zjednodušíte, keď si stiahnete toolbar alebo plugin .

Iné: egosurf

ego Surf chcete vedieť aké je vaše ego? Stačí zadať meno/kľúčové slovo a názov stránky/blogu a egoSurf vyráta (rangovanie) koľko stránok v indexe Googlu vedie odkaz na vašu stránku/blog. Na stránke egoSurf je zoznam (50) ľudí s najväčším egom. Po vypočítaní ega sú k dispozícii ďalšie služby: pridanie ega do blogu, uloženie linky do del.icio.us, zobrazenie histórie vyhľadávania a rss.

Prieskumové stroje: Twingine

Twingine umožňuje veľmi jednoduchý prístup k informáciám z dvoch najobľúbenejších nástrojov na vyhľadávanie informácií: Google a Yahoo . Výsledky vyhľadávania sa zobrazia naraz na jednej obrazovke a možno ich listovať pomocou next alebo maximalizovať výsledky z jedného nástroja.