Preskočiť na hlavný obsah

Cuil vs. Google "battle"

Cuil predvčerom vo svete a včera na Slovensku (aspoň medzi mojimi známymi) spôsobil menšiu hystériu. Informácia o tom, že chce Cuil konkurovať (a poraziť?) Google sa na nás valila zo všetkých tech médií. Nie je prvý a ani posledný...
Cuil vás na úvodnej stránke uvíta údajom o počte stránok, v ktorých vyhľadáva. Kvantita však nie je všetko. Nemilo vás možno prekvapil minimalizmus nastavení preferencií. Cuil tiež deklaruje, že v žiadnom prípade nemonitoruje správanie používateľov a dôraz kladie viac na obsah.

.Vyhľadávanie
Cuil podporuje pri formulovaní požiadavky odporúčania. Túto funkciu poskytuje nielen Google, ale aj ďalšie vyhľadávače. Tento prieskumový stroj prináša výsledky v inej forme ako Google. Namiesto záznamov extrahuje texty, v ktorých nájdete (snáď) užitočné informácie. Neviem ako u vás, ale u mňa sa WOW efekt nedostavil... A to ani pri pohľade na uhladené kategórie (resp. zhluky), v ktorých nájdete ďalšie podkategórie. Takisto nič nové - zhlukovanie poznáme vďaka nástrojom ako Vivisimo, Clusty, ap. Čiastočne ho využíva aj Google napr. v rámci vertikálneho vyhľadávača Google News.
Vyskúšala som zadať špecifický dotaz "cognitive load". Cuil nič nenašiel. Tak som odstránila úvodzovky. Aj tak nič...

Zato Google si s "cognitive load" poradil bez menších problémov. Cuil v tomto battle zatiaľ prehráva. Dávam mu však ešte šancu...

Aký je váš názor na Cuil? Aké s ním máte skúsenosti? Podarí sa mu konkurovať Google? Vyjadrite sa v komentároch...


AddThis Social Bookmark Button

pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Komentáre

Anonymný napísal(a)…
Nevedel som, ze to bolo v tech mediach, ale cez moju siet v delicious som narazil na Cuil. Vyskusal som par fraz a tiez mi vysli vysledky horsie ako v Googli. Co ma najviac negativne prekvapilo, to bol nadmerny podiel parazitickych stranok, na ktorych je text z inych, autoritativnych, len prekopirovany. Aj Google nejake take ukazuje (napriklad z denne.sk, ak sa nemylim), ale tuto ich bola na niektore frazy hadam aj polovica.
rony napísal(a)…
Paraziticke stranky = bohuzial ak ma pri prvych hladaniach prekvapi prehliadac podvodnickou strankou, ktora sa ma snazi na volaco "ukecat" = v mojom pripade na stiahnutie antiviru :-))) tak dovi taketo vysledky vyhladavania.

Som sa na Cuil vybral s takym odhodlanim ako denne na google ale viditelne som dostal porciu zdvihnutym prstom prave v nom :-)

o to viac si budem vazit Google :)

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pageflakes - poskladaj si vločky

Pageflakes patrí k vynikajúcim službám, ktoré používateľom umožňujú vytvoriť si svoju štartovaciu stránku šitú na vlastné potreby. Medzi ďalšie známe služby na podporu personalizácie patria aj napr. Netvibes , Protopage , Webwag alebo známe iGoogle , Microsoft Live , atď. Na úvodnú obrazovku si môžete vybrať zo širokej ponuky vločiek (widgetov). Prostredníctvom nich sa okamžite dostanete k vašim mailom, rss dávkam, zoznamu úloh, kalendáru, predpovedi počasia, vyhľadávaniu a ďalším zaujímavým službám a obsahu. V prípade, že nenájdete požadovanú "vločku", môžete si veľmi jednoducho vytvoriť vlastnú (pomocou Anything Flake ). Nie ste spokojný so vzhľadom vašej stránky? Vyberte si zo širokej ponuky tém a šablón. Okrem toho si možete vytvoriť viacero Pageflakes stránok dostupných na samostatných kartách. Pageflakes podporuje komunitu ľudí , ktorí spoločne využívajú obsah a služby na Pageflakes. Pridáte sa k nim? pošli do vybrali.sme.sk

Metaprieskumové stroje: Clusty

Clusty je nástroj, ktorý podporuje zhlukovanie a využíva technológiu Vivisimo. Používateľ si môže vybrať zobrazenie zhlukov podľa tém, zdrojov (databáz), URL. Pomocou + rozbalíte podkategórie zhlukov umiestené v ľavej lište. Web, noviny, obrázky, nákupy, wikipedia, blogy, zamestnanie a ešte viac... hlavné kategórie vyhľadávania sa dajú kustomizovať. Vyberte si ďalšie nástroje na vyhľadávanie a zdroje, budete k nim mať prístup hneď z úvodnej obrazovky. Okrem toho umožňuje Clusty aj prispôsobiť zobrazovanie výsledkov na vlastné potreby. Pokročilé vyhľadávanie obsahuje parametre: dotaz, zdroje, hostiteľ, jazyk, počet zhlukov, čas vyhľadávania, filtrovanie ofenzívneho obsahu. A teraz to najlepšie. Clusty podporuje pohodlnú prácu s výsledkami vyhľadávania. Pri každom zázname sú ikonky, ktoré majú rôzne funkcie: náhľad zdroja v rámci priamo vo výsledkoch, otvára nájdený zdroj v novom okne, zvýrazní zhluky (kontext), do ktorých nájdený výsledok patrí.

Google Lens: expert na vizuálne vyhľadávanie

Nástroj Google Lens je dostupný priamo cez mobilnú aplikáciu Google a poskytuje aktuálne najprepracovanejšie možnosti vizuálneho vyhľadávania. Google Lens podporuje rozmanité funkcie, ktoré sú priebežne dopĺňané. V základe ide o aplikáciu, ktorá využíva na vstupe obraz nasnímaný fotoaparátom vášho mobilu. Medzi ponúkané možnosti patrí vyhľadávanie obrázkov, ktoré sú podobné ako obraz aktuálne snímaný fotoaparátom mobilu. Takisto umožňuje prekladať text z objektu alebo paragrafov textu a tým vám ušetrí množstvo práce pri prepisovaní. Obr. 1 Preklad textu priamo na produkte Nasnímanie textu a výber konkrétnej pasáže alebo kľúčového slova môže slúžiť aj ako dotaz pre vaše Google vyhľadávanie. Google Lens tiež podporuje vyhľadanie produktu a ponúka linky na e-shopy, kde sa dá následne zakúpiť. Obr. 2 Vyhľadávanie produktov cez Google Lens Moznosť "Places" (Miesta) vám zas pomôže vyhľadať obrázky podobné fotografii konkrétnej lokácie, ktorú ste odfotili. Je tu aj funkcia "